De La Colina
De La Colina logo

De La Colina logo

Tekst & Advies
Jennifer van den Heuvel

Columns

Zit u al een tijd te denken aan een maandelijkse column in uw personeelsblad, ledenkrantje of voor uw blog? En is er niemand in de buurt met tijd of inspiratie? Praat De la Colina even bij en er staat in een mum van tijd iets op papier, of op het scherm natuurlijk.

Columns zijn niet alleen leuk of interessant om te lezen. Ook de schrijver beleeft veel plezier aan het schrijven van een verhaaltje of kort betoog. Met de juiste ingrediënten kan een juweeltje ontstaan dat meerdere keren wordt gelezen of aan anderen moet worden voorgelezen.

Een geschreven column is een met regelmaat terugkerend stukje proza dat over van alles en nog wat kan gaan en herkenbaar is aan de stijl en toon van de schrijver.  Columnisten schrijven meestal over persoonlijke belevenissen of ventileren hun mening over actuele gebeurtenissen of thema's.  Een column kan kritisch of humoristisch van toon zijn en lezers aan het denken zetten, ontroeren of  provoceren. Een column is leuk en leerzaam, bindt mensen en scherpt de geest.

Een column iets voor u? Een personeelsblad met alleen maar droge informatie over de organisatie kan aantrekkelijker worden met een column. Medewerkers gaan zich verheugen op de nieuwe editie en het bespreken van het verhaaltje tijdens de koffiepauze heeft een bindende werking.

Een bedrijfsblad met een sterke column trekt klanten en relaties aan. U kunt zich hiermee jaloersmakend onderscheiden van uw concurrenten.

In een ledenkrant van een politieke partij of sportclub kan een column nét even een beetje lucht geven tussen alle serieuze berichten door.

Een column in een buurtblad kan bewoners nader tot elkaar brengen, hen aan het denken zetten over actuele gebeurtenissen en hen prikkelen tot actie de wijk.

En zo zijn er nog tal van redenen om een column in uw blad of krant te plaatsen. Waarover zou u graag een column lezen?

Waarom een column van De la Colina? Mijn passie voor taal vindt de beste uitweg in het schrijven van columns. Het betekent schrijven, schaven en steeds scherpere formuleringen zoeken om precies de goede toon te kunnen zetten. Droevig wanneer het droevig moet zijn, grappig wanneer grappig, boos wanneer boos. Punt als er een punt moet staan, en geen komma te veel.

Het is makkelijk als ideeën en ervaringen van mezelf zijn. Toch kan ik het ook voor anderen. Ik luister, vraag en vraag nog eens. Als ik een beeld heb, ben ik in staat dat te beschrijven vanuit de persoon die me net te woord heeft gestaan.

Ik nodig u uit het met me te proberen. Ook kunt u contact opnemen als u zelf een column heeft geschreven, denkt dat het puntiger kan maar niet weet hoe.

Wilt u helemaal geen proza maar korte  kreten op een folder of flyer? Ik schrijf ook prikkelende folderteksten.