De La Colina
De La Colina logo

De La Colina logo

Tekst & Advies
Jennifer van den Heuvel

BC 1091

De La Colina schrijft nieuwsbrieven en webteksten voor Bewoners-commissie 1091, een groep bewoners die opkomt voor belangen van huurders bij een ingrijpend renovatieproces.

In de Amsterdamse Oosterparkbuurt worden 17  panden, verspreid over de wijk, ingrijpend gerenoveerd. Omdat de woningcorporatie in eerste instantie snel en zonder inspraak de plannen leek te willen doorvoeren, was het nodig dat bewoners zich organiseerden en van zich lieten horen.

Met een website en nieuwsbrieven houdt de commissie iedereen op de hoogte van alle ontwikkelingen. Daarnaast staat in de brief vaak een oproep of advies.  Zo werden bewoners bijvoorbeeld gestimuleerd om naar een bijeenkomst te komen of kregen zij informatie die hen kon helpen bij het maken van hun keuze.

De woorden en toon dienen zorgvuldig gekozen te worden. De boodschap moet aankomen bij mensen met verschillende belangen. De groep die snel met stadsvernieuwingsurgentie wil verhuizen zit niet te wachten op vertraging. Huurders die terugkeren naar hun gerenoveerde woning willen dat de corporatie luistert naar hun woonwensen en hebben meer tijd nodig. Bovendien kijkt de corporatie zelf mee. Het is daarom belangrijk een tekst te schrijven die de onderhandelingen bevorderen en niet verstoren. Soms moest een doorbraak veroorzaakt worden. Ook dat kan een tekst doen.

Inmiddels is een goede samenwerking tot stand gekomen tussen woningcorporatie en bewonerscommissie. Bewoners zijn goed geïnformeerd en de meesten weten nu waar ze met hun grieven of wensen terecht kunnen.